Mam dane dwa punkty, leżące na jednej prostej.
Można jakoś szybciej dostać się do równania prostej, niż przez układ dwóch równań? Wiem, że
niby niewiele z tym i tak liczenia, ale na egzaminie każda minuta się liczy...
ale chodzi CI o przestrzeń R2 czy R3?
| y−y1 | y2−y1 | ||
= | gdzie P=(x1,y1) i Q=(x2 y2) | ||
| x−x1 | x2−x1 |
| y2−y1 | ||
y − y1 = | (x− x1) | |
| x2− x1 |
| d | ||
AB= [ c,d] to aAB= | ||
| c |
| 2 | 56 | |||
Niech będą dane punkty A = ( | ,15), B = ( | ,30) − oba leżą na jednej prostej. ![]() | ||
| 10 | 100 |
1) równanie w postaci ogólnej
=====================
A=(−1,2), B=(3,10)
AB→=[4,8] ( jeśli sie da, to odczytuję, przy dużych liczbach obliczam.)
u→−Wektor prostopadły do AB
u→=[8,−4]
8x−4y+C=0 i 8*(−1)−4*2+C=0⇔C=16
8x−4y+16=0 /:4
2x−y+4=0 możesz łatwo przekształcić ( o ile zachodzi potrzeba) do postaci kierunkowej.
y=2x+4
2) Najprościej tak:
AB→=[4,8]
| x+1 | y−2 | ||
= | ⇔ | ||
| 4 | 8 |
Dla punktów na osiach: ( równanie odcinkowe prostej)
A(2,0), B(0,6)
| x | y | ||
+ | =1 i to możesz przekształcić do potrzebnej postaci | ||
| 2 | 6 |
To egzamin z elektrotechniki − wolę wszystko 3 razy posprawdzać (co jest czasochłonne), bo
zależy mi na 100% wyniku.
i niech się spełnią Twoje zyczenia. O ile z matematyki warto miec po 100%
egzaminy, to juz nie ze wszystkiego warto sie tyle uczyc. Rzeczywistosc jest inna
Pojdziesz do pracy, a nikt sie Ciebie nie spyta o oceny, tylko umiejetnosci, dlatego jak
wydaje Ci sie, ze uczysz sie zbednych rzeczy − to po prostu je zalicz i tyle. Nie trac czasu
na glupoty, skup sie na rzeczach istotnych. Chociaz nie powiem − na rozmowie jak zapytal
rekruter o logiczne myslenie, to powiedzialem, ze 100% za egzamin z matmy mialem − to mu wiele
dalo do myslenia. Ale wyluzuj, jak sie uczyles sumiennie to zdasz...94 %, czy 100% − zadna
roznica...
witaj
wtedy miałam nick aniabb
dlatego nie mogłaś sobie
przypomnieć tego

!
Spoko! W
przerwie miedzysemestralnej zaczynam pisac prace inzynierska (grafy skierowane, algorytmika,
ogolnie sztuczna inteligencja), od marca mam sie zglosic do profesora, bo zaproponowal mi
pisanie z nim artykulu naukowego (po tym jak znalazlem u niego blad w artykule), a od kilku
miesiecy juz pracuje jako programista, stypenidum rektorskie tez jest
Nic tylko
zapierdzielac! 
!
a jakieś przystępnie napisane algorytmy i złożoności może znasz
algorytmy i struktury danych jako temat czyli wprowadzenie do algorytmów
tylko prostym językiem
):
http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/utils/002_roz/mp002.php
ale dzięki
będę z tego kombinować