:(
ANia: Bartek w czasie wakacji podjął pracę w pizzerii . Pracodawca zaproponował mu następujące
warunki płacy : za pierwszy dzień pracy 20 zł ,a za każdy następny o 3zł więcej niż za
poprzedni.Bartek w każdym tygodniu pracuje przez 5 dni.Ile łącznie zarobi po 8 tygodniach
pracy ?
4 lut 20:40
5-latek: Bedzie to ciag arytmetyczny
n=40 a1= 20 i r=3
Wzor na sume Sn kolejnych wyrazow w ciagu arytmetycznym i jedziesz
4 lut 20:49
ANia: ok dzięki
4 lut 20:51
ANia: Sn=120 ?
4 lut 20:52
5-latek: 120zl to on zarobil juz dawwno
masz wzor an= a1+(n−1)*r
to a40= 20+(40−1)*3
to a40= policz
I wstaw to a40 za an do wzoru na sume
4 lut 20:57
ANia: an=2340?
4 lut 20:58
ANia: Sn=47200
4 lut 20:59
ANia: an=177
4 lut 21:00
5-latek: Nie wez klakulator i policz przeciez CI napisalem jak masz liczyc (nie zgaduj to ma byc nie an
tylko a40 bo 5dni *8 tygodni = 40 dni
4 lut 21:01
ANia: Sn=3940
4 lut 21:01
5-latek: a
40= 20+39*3=157
4 lut 21:07
ANia: dzięki
4 lut 21:11
5-latek: blad jest
a
40= 20+117= 137
| | 20+137 | |
S40= |
| *40 i to policz |
| | 2 | |
4 lut 21:12
ANia: ok
4 lut 21:14
5-latek: Podbije CI tego posta zebys go zauwazyla
4 lut 21:14
ANia: Odp : 3140
4 lut 21:16
5-latek: Tak
4 lut 21:17
ANia:
4 lut 21:17