...
luuki: Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku S. Kąty wewnętrzne CAB, ABC, BCA tego trójkąta są
równe, odpowiedni α,2α,8α. Wykaż, że trójkąt jest rozwartokątny i udowodnij, że miary
wypukłych kątów środkowych ASB, ASC i BSC tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny
4 lut 20:39
pigor: ..., cos to 8α mi sie nie podoba

, ale trdno:
z warunków zadania np. tak :
1) α+2α+8α= 180
o ⇔ 11α= 180
o ⇒
α=111*180o , ale
8α=
811*180
o>
5,511*180
o ⇒ 8α >
12*180
o ⇒
⇒ 8α=
|∡BCA| >90o c.n.w.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
|∡ASB| = 2*8α=
1611*180
o,
|∡ASC| = 2*2α=
411*180
o,
|∡BSC} = 2α =
211*180
o niestety to przez to 8α =

nie widzę wypukłego kąta ASB, ani ciągu arytmetycznego
4 lut 22:02