Zadanie
hubert: Wielomian W(x)=x3−21x2+22x−2 ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz sumę kwadratów
wszystkich pierwiastków tego równania
4 lut 20:33
Mila:
W(x)=x
3−21x
2+22x−2
w(1)=1−21+22−2=0
x=1 jest pierwiastkiem wielomianu
dzielimy W(x) przez (x−1)
Schemat Hornera: x=1
1 −21 22 −2
1 −20 2 0
x
3−21x
2+22x−2=(x−1)*(x
2−20x+2)
Z wzorów Vieta dla równania (x
2−20x+2)=0
x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=20
2−2*2=400−4=396
396+1
2=397
===========
4 lut 20:44
pigor: .. , z wzorów Viete' a dla wielomianu
st.3−ego tu :
x1+x2+x3= 21 i x1x2+x1x3+x2x3= 22,
ale (x
1+x
2+x
3)
2= x
21+x
22 +x
23+2x
1x
2+2x
2x
3+2x
2x
3, to
x21+x22 +x23= (x
1+x
2+x
3)
2−2(x
1x
2+x
2x
3+x
2x
3)=
= 21
2−2*22 = 441−44=
397 . ...
4 lut 20:46