matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdz ekstremum
Siwy:
Znaleźć ekstremum funkcji: f(x,y)=x+y przy warunku x
2
+y
2
=4
4 lut 20:27
M:
1 sie 16:17
:
wstawiając x=2cosα i y=2sinα dostaje się f(α)=2(cosα+sinα)=2
√
2
sin (α+45
o
) , więc: −2
√
2
≤f≤ 2
√
2
1 sie 20:49