układ z 3 niewiadomymi
Przezroczysta52: jak obliczyć układ 2 równań z 3 niewidomymi?
4 lut 20:08
Eve: konkret
4 lut 20:12
Przezroczysta52: 5x+3y+1/3=100
x+y+z=100
4 lut 20:15
4 lut 20:15
Przezroczysta52: napisz chociaż że nie wiesz...
4 lut 20:16
AS: Ja bym przyjął z jako wiadomą i rozwiązywał układ
5*x + 3*y + 1/3 = 100
x + y = 100 − z
W rozwiązaniu dostałym x i y w zależności
od dowolnie przyjętego z
4 lut 20:19
Eve: o to mi własnie chodziło
4 lut 20:20
5-latek: albo metoda podstawiania
Albo moze pomnoz drugie rownanie przez (−5) i dodaj stronami
4 lut 20:20
Przezroczysta52: AS nie wiem o co ci chodzi


...
4 lut 20:23
Eve: inaczej tego nie zrobisz
4 lut 20:31
Mila:
Jesteś w LO?
5x+3y+1/3=100
x+y+z=100
| | 1 | |
Przy |
| jest niewiadoma z , czy nie ma? |
| | 3 | |
4 lut 20:34
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Wydaje mi sie ze z jest przy 1/3
4 lut 20:36
Przezroczysta52: jest
4 lut 20:41
Przezroczysta52: ja nie daję rady metodą wyznaczników
4 lut 20:42
Przezroczysta52: tak przy 1/3 ma być "z"
4 lut 20:43
4 lut 20:46
Mila:
Nie alarmuj tak, bo pewnie nie zaglądniesz, jak to już się zdarzyło.
Zaraz rozwiążę.
4 lut 20:47
Przezroczysta52: treść zadania dokładnie brzmi tak: Kogut kosztuje 5 monet, kura 3 monety, a za 3 kurczęta
trzeba zapłacić
jedną monetę. Za 100 monet kupiono 100 ptaków. Ile było wśród nich
kogutów, kur i kurcząt?
4 lut 20:47
Przezroczysta52:
4 lut 20:48
Eve: wczoraj to rozwiązałam
4 lut 20:56
4 lut 20:58
4 lut 20:59
Mila:
Witaj
5−latku.
x+y+z=100
Przyjmuję z jako parametr, z∊R
15x+9y=300−z
x+y=100−z⇔y=100−z−x
15x+9*(100−z−x)=300−z
15x+900−9z−9x=300−z
6x=−600+8z /:6
x=−100+
86z
y=100−z−(−100+
86z)⇔y=100−z+100−
43z
x=−100+
43z
y=200−
73z
4 lut 21:02
Przezroczysta52: coś mi się tu nie zgadza
4 lut 21:08
Draghan: Powiedz może, co Ci się nie zgadza, a nie uderzasz taką armią...
4 lut 21:22
Przezroczysta52: rozwiązanie u Mili wychodzi sprzeczny wynik
4 lut 21:23
Metis: ... wiec pokaż swoje rachunki...
4 lut 21:25
Mila:
Teraz warunki:
x>0 i y>0
| | 4 | | 4 | |
−100+ |
| z>0 i 200− |
| z>0⇔ i z∊N i z podzielne przez 3 |
| | 3 | | 3 | |
sprawdzamy:
z=78
x+y+78=100
5x+3y=100−26
x+y=100−78
x>0 i y>0, x, y∊N
5x+3y=74
x+y=22
x=4
y=18
z=78 to jedna trójka
Licz następne, jak Ci nie wyjdzie, to napiszę.
4 lut 21:25
Mila:
Widzę, że nie rozumiesz zadania.
Trzeba napisać i sprawdzać założenia.
4 lut 21:26
Przezroczysta52: nie wiem może mi źle wychodzi powiedzcie mi jak to podstawić proszę
4 lut 21:27
Przezroczysta52: ja nie wiem o co chodzi z tymi założeniami
4 lut 21:28
Przezroczysta52: wytłumaczcie mi proszę
4 lut 21:31
Mila:
2)
z=81 wtedy masz układ:
x+y+81=100
5x+3y=73
x+y=19, x,y∊N
=======
x=8
y=11
z=81 Druga trójka ptaków
==============
3) z=84
x+y+84=100
5x+3y=72
x+y=16
====
x=12
y=4
z=84 Trzecia trójka ptaków
=====================
I to już koniec , bo 87>85
4 lut 21:35
Przezroczysta52: i tak mam napisać?
4 lut 21:37
Mila:
O to chodzi z założeniami, że liczba ptaków ma być liczbą naturalną, bo to żywe zwierzątka, a
nie kupowane w garmażerce.
21:25 masz napisane. Myślałam, że to dla Ciebie jest oczywiste.
To jest zadanie z kontekstem realistycznym.
Masz pytania to pisz, ale przestań z tymi alarmami, bo ktoś Cię zablokuje.
4 lut 21:38
Przezroczysta52: ok, ok ale czy mogę to zapisać do zeszytu? czy ten zapis jest gotowy?
4 lut 21:39
Mila:
Przeczytaj 3 razy, co napisałam, to zrozumiesz.
Możesz zapisać, o ile przyjmiesz do wiadomości to co wyjaśnialiśmy .
Rozwiązujesz układ równań w zbiorze liczb naturalnych.
==========================================
4 lut 21:44
Przezroczysta52: a czy nie wiesz jak rozwiązać to zadanie? :
3*〖10〗103−9*〖100〗51−90*2100*〖25〗50+450*5100
4 lut 21:46
Przezroczysta52: zapisać to w notacji wykładniczej
4 lut 21:46
Przezroczysta52:
4 lut 21:49
Przezroczysta52: 

?
4 lut 22:00
Mila:
Wiem, ale nie wiem co napisałaś.
3*〖10〗103−9*〖100〗51−90*2100*〖25〗50+450*5100=
Czy to taki przykład ma być?
4 lut 22:04
Przezroczysta52: tak tylko nie umiałam tego zapisać

Przepraszam
4 lut 22:06
Przezroczysta52: .
4 lut 22:11
Mila:
10051=(102)51=10102
2550=(52)50=5100
(2100*5100=(2*5)100=10100
==================================
3*10103−9*(102)51−90*2100*(52)50+(22)50*5100=
=3*10103−9*10102−90*2100*5100+2100*5100=
=3*10103−9*10102−90*10100+10100=
=10100*(3*103−9*102−90+1)=
=10100*(3000−900−90+1)=10100*2011=2,011*10103
4 lut 22:29
Mila:
4 lut 22:41
Przezroczysta52: Bardzo dziękuję.
5 lut 08:28
Mila:
5 lut 15:14