Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian:
Agre: Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian:
W(x)= 5x4+24x3+24x−5
Udało mi się znaleźć pierwiastek −5 i tak:
(x+5)(5x3−x2+5x−1)
Nie wiem jak zejść na jeszcze niższy stopień,
4 lut 20:05
Eve: pogrupuj w drugim nawiasie: 5x3,5x i x2,1
4 lut 20:08
Eta:
5x3−x2+5x−1 W(15)=....
4 lut 20:08
5-latek: nawias porupowac 1 z 3 i 2 z 4
5x3+5x−x2−1 dalej Ty
4 lut 20:09
Saizou : w jakim ciele ?
4 lut 20:10
Eta: Można tak:
5(x4−1)+24x(x2+1) = 5(x2+1)(x2−1)+24x(x2+1)= (x2+1)(5x2+24x−5)
4 lut 20:10
Eta:
Piszemy .."cielę", bo cielątko
4 lut 20:10
Saizou : haha....
4 lut 20:12
Eta:
4 lut 20:13
Agre: Udało mi się za pomocą
15. W taki sposób:
(x+5)(x−
15)(5x
2+5)= 5(x+5)(x−
15)(x
2−1)
Dziękuję za pomoc oraz za alternatywne rozwiązanie
4 lut 21:19