zadanie optymalizacyjne pole prostokata
maciej: Pole prostokąta jest równe 400. Wyznacz długości boków, tak aby prostokąt miał najmniejszy
obwód.
4 lut 19:57
Hajtowy: Rysunek, trochę pomyśl i rozwiąż. Trudne nie jest
4 lut 19:58
maciej: pierwsze równanie to wiadomo a*b=400, ale nie mam pojęcia skąd wziąć drugie
4 lut 20:03
maciej: prosze niech ktoś mi pomoże
4 lut 20:11
Eta:
a,b −− dł. boków prostokąta a,b>0
| | 400 | |
P=a*b , a*b=400 ⇒ b= |
| |
| | a | |
obwód L=2a+2b
L
'(a)=......
L
'(a)= 0
dokończ
4 lut 20:13
pigor: ..., np. z nierówności między średnimi ar ≥ge.
P
pr.= ab= 400 ⇒ O
pr.= 2(a+b)= 4*
12(a+b) ≥ 4*
√ab=4*
√400=4*20 ≥ 80,
gdzie wartość najmniejszą obwodu równą 80 ma gdy
a=b=20 . ..
4 lut 20:21
Eta:
Zapewne jest to zadanie minimalizacyjne z wykorzystaniem pochodnej
======================
Nie mieszaj pigor
4 lut 20:23
Eta:
@
pigor
Ty to wiesz , ja też to wiem

ale................. czy
maciej to wie?
4 lut 20:25
maciej: tak, to jest zwykłe optymalizacyjne z wykorzystaniem pochodnej. Barszo dziękuję za pomoc

wyszło mi po 20
4 lut 20:33
pigor: ...
4 lut 20:52