czy jest błąd
Michał: Suma trzech początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego (a
n) jest równa 6
| | 16 | |
a suma wszystkich jego wyrazów wynosi |
| Wyznacz sumę
|
| | 3 | |
S = b
15 +b
16 +b
17 + ....+ b
40 wyrazów ciągu (b
n) o wyrazie ogólnym b
n = log
2Ia
nI
wynik to S = − 611
| | a1 | | 16 | |
a1 + a1q + a1q2 = 6 S |
| = |
| ⇒ a1 = 16 − 16q
|
| | 1−q | | 3 | |
a
1 (1 + q + q
2) = 6
| | 16 | | 16 | | 1 | |
( |
| − |
| q) ( 1 + q + q2) − 6 = 0 ⇒ q = − |
| a1 =8
|
| | 3 | | 3 | | 2 | |
a
n=a
1 * q
n−1 ⇒ a
n = −2
4 −n
b
n = log
2 I−2
4−nI = log
22
4−n = 4− n
b
15 = 4 −15 = − 11
b
16 = − 12
b
17 = − 13
b
40= − 6 b
1 = 3 r = − 12 − ( −11) = −1
a wynik w książce to S = − 611
4 lut 19:42
Eta:
S= b
15+b
16+....+b
40
| | b15+b40 | |
S15−40= |
| * n , n= 40−15+1= 26 |
| | 2 | |
teraz oblicz S= ................... otrzymasz = −611
4 lut 20:39
Michał: dziękuję bardzo pytanie dlaczego przy obliczaniu n jest tam 1
4 lut 21:22
Michał: | | (−11−6 | |
S = |
| * 26 = − 221 a nie −611 |
| | 2 | |
4 lut 21:26
Eta:
ile jest wyrazów od 15 do 40 ( włącznie) 40−15 +1
b
n= 4−n ⇒ b
15=−11 , b
40= 4−40=
−36
| | −11−36 | |
S= |
| *26=......... |
| | 2 | |
4 lut 22:10
Michał: słusznie przepraszam jakieś zaćmienie jeszcze raz dziękuję
4 lut 22:19
Eta:
4 lut 22:22
Michał: jeszcze mam jedno zadanie
równanie (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) +1 = 0 jest to zadanie za 1 punkt
a wynik jest że to równanie ma dwa rozwiązania
ja to pogrupowałem
((x−1)(x−4))((x−3)(x−4)) +1=0
(x2 −4x−x+4)(x2 −4x−3x+12) +1 =0
(x2 −5x +4)(x2 −7x +12) +1=0
dalej nie wiem
4 lut 22:36