Relacja równoważności, klasy abstrakcji, najmniejsza relacja równoważności
Marcin: Sprawdzić, czy R={(a,a), (a,c), (b,b), (b,e), (b,f) ,(c,a), (c,c), (d,d), (e,b), (e,e), (e,f),
(f, b), (f,e), (f,f)}
jest relacją równoważności w zbiorze X = {a, b, c, d, e, f}.
Jeśli tak, znaleźć jej klasy abstrakcji. Jeśli nie, znaleźć najmniejszą relację równoważności
R' zawierającą R.
Nie mam pojęcia jak się wziąć za to zadanie. Relacje są podane, trzeba wypisać elementy z X i
narysować strzałki tak jak mówi relacja R. A dalej?
4 lut 19:03
PW: Rysować strzałki? Jesteś na pedagogice przedszkolnej?
1. Relacja jest zwrotna: do R należą wszystkie elementy (x,x) dla x∊X (jak łatwo zauważyć)..
2. Relacja jest symetryczna: jeżeli (x,y)∊R, to również (y,x)∊R − wypowiedź tę poprzedzamy
obserwacją, np. (a,c)∊R i (c,a)∊R, (e,b)∊R i (b,e)∊R − sprawdzić trzeba wszystkie pary.
3. Relacja jest przechodnia:
− jeżeli (x,y)∊R i (y,z)∊R, to (x,z)∊R, np.
(b,e)∊R i (e,f)∊R i (b,f)∊R
− sprawdzić trzeba wszystkie możliwe trójki.
[a] − klasa abstrakcji o reprezentancie a − to zbiór wszystkich elementów zbioru X
pozostających w relacji R z elementem a, to znaczy
[a] = {a, c}
Podobnie
[b] = {b, e, f}
[d] = {d}
Są to już wszystkie klasy abstrakcji, gdyż [c] = [a], [e] = [f] = [b].
4 lut 19:40
Marcin: 1. Tego właściwie byłem pewien
2. Tak też mi się wydawało, zastanawiała mnie tylko relacja (d,d) ale już ok
3. Jeśli widzimy, że przechodniość jest spełniona ( na oko) to musimy wykazać na wszystkich
możliwych trójkach tak? W inym wypadku wystarczy wykazać jeden przypadek gdy warunek nie jest
spełniony nie?
Dzięki za wyjaśnienie klas abstrakcji, tego w ogóle nie rozumiałem co to jest.
A gdyby R nie było relacją równoważności w zbiorze X to jak należałoby znaleźć najmniejszą
relację równoważności R' zawierającą R ?
4 lut 20:47
PW: Dodać jakieś pary (x,y) brakujące do tego, żeby były spełnione wszystkie 3 warunki (bez
konkretów trudno powiedzieć jakie są te brakujące pary).
4 lut 21:27