calki
zadanie: 1. Wyznacz prace potrzebna do przeniesienia 1kg pokonujac pole sil F = [x2−y; xy]
wzdluz linii y2 = 8x od punktu A(0; 0) do punktu B(2; 4).
2. Znajdz prace wykonana przy przesunieciu obiektu o masie 1 od punktu (2,0) do (2,2) w pionie
i dalej do (0,2) w poziomie, w polu sil F(x,y)=(x+y, x).
3. Obliczyc prace wykonana przy przenoszeniu punktu materialnego o jednostkowej masie od punktu
(0,0,0) do (1,0,0), a nastepnie do (0,1,1), przy uzyciu sily F(x,y,z)=(y+z, z+x, x+y).
4. Znajdz prace wykonana w przeciwna strone przy przesunieciu obiektu o masie 1 od punktu (2,0)
do (2,2) w pionie i dalej do (0,2) w poziomie, w polu sil F(x,y)=(x+y, x).
Chodzi tutaj o obliczenie calki krzywoliniowej skierowanej.
Dobrze jest sprawdzic czy to pole sil jest potencjalne i ewentualnie wyznaczyc potencjal i
skorzystac z twierdzenia.
Ale ja mam pytanie czym te 4 zadania sie od siebie roznia?
4 lut 18:58
zadanie: ?
4 lut 20:34
zadanie: ?
5 lut 00:26
zadanie: ?
5 lut 10:15