| −1 | x | x | ||||
∫ cos2(x/4) dx = cos(x/4) * 4sin(x/4) − ∫ | sin | * 4sin | dx = | |||
| 4 | 4 | 4 |
| x | x | x | x | x | x | |||||||
4cos | sin | + ∫ 1 − cos2 | dx = 4cos | sin | + x − ∫ cos2 | dx | ||||||
| 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| x | x | x | ||||
2 * ∫ cos2 | dx = 4cos | sin | + x | |||
| 4 | 4 | 4 |
| x | x | x | x | |||||
∫ cos2 | dx = 2cos | sin | + | |||||
| 4 | 4 | 4 | 2 |
| 1 | x | x | x | |||||
Prawidłowy wynik to: | ( 2cos | sin | + | ) | ||||
| 4 | 4 | 4 | 2 |
| 1 + cos2x | ||
cos2x = | ||
| 2 |
| x |
| ||||||||||||
cos2( | ) = | ||||||||||||
| 4 | 2 |
| 1 | x | |||||||||||||
∫ | dx = | x + sin | + C | ||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |