potęgi
incerjesuju: Dowiedz, ze liczba 14641 jest czwartą potęgą liczby całkowitej większej od 6.
4 lut 18:18
ICSP: 14641 = 10000 + 4200 + 441 = 1002 + 2 * 100 * 21 = 212 = (100 + 21)2 = (121)2 = (11)4
4 lut 18:24
incerjesuju: ok, dzięki.
a jak do tego doszedłeś?
4 lut 18:41
ICSP: Metodą prób i błędów
4 lut 18:47
Kacper:
Ja bym robił tak:
Skoro większa od 6, to będę sprawdzał kolejne

Na początek 10
4=10000 − za mało
11
4=14641 − o udało się

Zatem liczba 14641 jest czwartą potęgą liczby 11.
4 lut 18:50
incerjesuju: heh, pewnie nie uznaliby mi tego
4 lut 18:51
Eta:
14641= a4
a=4√14641= √√14641= √121= 11
114= 14641
4 lut 20:43