rozwiąż równanie
Kasia : jak to policzyć żeby wyszło jedno rozwiązanie ? bo mi wychodzą dwa
4 lut 18:16
5-latek: najpierw dziedzina , potem licznik przyrownac do zera i sprawdzic rozwiazania z diedzina
4 lut 18:19
Kasia : a mógłbyś jaśniej wytłumaczyć ?
4 lut 18:24
5-latek: A tak bez liczenia . czy x=−3 nalezy do dziedziny rozwiazan ?
Wiec ile bedzie rozwiazan tego rownania ?
4 lut 18:25
5-latek: x+3≠0 to x≠−3
x2−9=0 to (x+3)(x−3)=0 to x+3=0 to x= ..... lub x−3=0 to x= .....
4 lut 18:26
Janek191:
| ( x − 3)*( x + 3) | |
| = 0 |
| x + 3 | |
x − 3 = 0
x = 3
====
4 lut 18:28
Kasia : no będzie jedno rozwiązanie. ale mi bardziej zależy na tym jak to policzyć. mnożyć całość razy
x+3 ?
4 lut 18:28
Janek191:
Skracasz przez ( x + 3)
4 lut 18:29
5-latek: A po co?
Jesli mianownik nie moze rowna c sie 0 to kiedy wyrazenie wymierne jest rowne 0 ?
4 lut 18:29
Kasia : no dobra, to już mam. a jak to ?
też licznik rozłożyć na (x−2)(x+2) ?
4 lut 18:32