ekstrema
zadanie: Znalezc najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x,y)=x
2y(4−x−y) w trojkacie ograniczonym
prostymi x=0, y=0, x+y=6.
1. Badamy czy f przyjmuje wartosci ekstramalne wewnatrz zbioru.
2xy(4−x−y)=x
2y
x
2(4−x−y)=x
2y
przyrownuje
2xy(4−x−y)=x
2(4−x−y)
i jak to teraz szybko obliczyc?
2. Badam f na brzegu trojkata
I
1: f(x,0)=0, x∊[0,6]
I
2: f(x, −x+6)=2x
3−12x
2, x∊[0,6]
I
3: f(0,y)=0, y∊[0,6]
I
2: f'(x)=6x
2−24x
6x
2−24x=0
x=0∊D lub x=4∊D
f(0)=0
f(4)=−64
f(6)=0
min=−64 dla x=4
max=0
a wewnatrz przedzialu (punkt 1) jak wyznaczyc te punkty?