granica
Kuba: pomoze ktos ?
| | π | | x(1+tgx) | |
lim(x→ |
| ) |
| |
| | 4 | | cos2x | |
4 lut 18:09
Janek191:
= + ∞
4 lut 18:16
Kuba: | | π | | x(1−tgx) | |
*pomyłka lim(x→ |
| ) |
| |
| | 4 | | cos2x | |
4 lut 18:19
Kuba: | | lncosx | |
i mam jeszcze jedna jakbys umiał lim(x→0) |
| |
| | x2 | |
4 lut 18:21
Kuba: pomoże ktos?
4 lut 18:30
incerjesuju: pi/4 w pierwszej
4 lut 18:35
incerjesuju: w drugiej −1/2
4 lut 18:40
Kuba: znam wyniki tylko chciałbym wiedziec jak to zrobic
4 lut 18:42
ICSP: | | x(1 − tgx) | | x(cosx − sinx) | | π | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | cos2x | | cosx(cosx − sinx)(cosx + sinx) | | 4 | |
| | ln(cosx) | | x | | 1 | |
lim |
| = lim ln (1 − 2sin2 |
| )1/x2 = − |
| |
| | x2 | | 2 | | 2 | |
4 lut 18:43
Kuba: *drugie juz mam
4 lut 18:43
incerjesuju: druga
z de l'Hospitala
f'(x)=d/dx(ln(cosx))=−sinx*(1/cosx)=−tanx
f''(x)=d/dx(−tanx)=−sec2x
lim(x−>0) −sec2x/2 = −1/2
4 lut 18:45
Kuba: wyjasnisz jak powstał licznik w pierwszym ?
4 lut 18:45
pigor: .., np. tak :
| | ln(cosx) | |
lim x→0 |
| = lim x→0 x−2ln(cosx) = |
| | x2 | |
= lim
x→0 ln(cosx)
1/x2= ln[1
∞] = lim
x→0 ln(1+cosx−1)
1/x2
= lim
x→0 ln(1−2sin
2x2)
1/x2=
= lim
x→0 ln(1−2sin
2x2)
f(x) =
q= 
, gdzie
| | 1 | | −1 | | −2sin2x2 | |
f(x)= |
| = |
| * |
| = |
| | x2 | | 2sin2x2 | | x2 | |
| | −1 | | sin2x2 | |
= |
| * (− 12) |
| , wtedy |
| | 2sin2x2 | | (x2)2 | |
| | sin2x2 | |
lim x→0 f(x)= lim x→0 (− 12) |
| = |
| | (x2)2 | |
= −
12*1
2=
− 12 , zatem
lim
x→0 ln(1−2sin
2x2)
f(x) =
q = ln e
−12 = −
12 lne =
= −
12 *1=
− 12 − szukana
granica. ..
4 lut 18:47
incerjesuju: | | sinx | |
1−tanx=1− |
| =cosx−sinx |
| | cosx | |
4 lut 18:48