dowody w algebrze
Inna: Uzasadnij, że liczba 32³²− 564 jest podzielna przez 7.
4 lut 18:07
Janek191:
Tam jest 32 do której potęgi ?
4 lut 18:14
Inna: Do 32.
4 lut 18:16
Tadeusz:
rozpisuj iloczyn sumy i różnicy aż otrzymasz (32−25)(32+25)(...
4 lut 18:20
Inna: Ok, spróbuję.
4 lut 18:21
Inna: Wszystko już jasne, dzięki.
4 lut 18:24
Janek191:
3232 − 564 = 3232 − (52}32 = 3232 − 2532 =
= ( 3216 − 2516)*( 3216 + 2516) = (328 − 258)*( 328 + 258)* k =
= ( 324 − 254)*( 324 + 254)* m = ( 322 − 252)*(322 + 252)*u =
= (32 − 25)*( 32 + 25)*w = 7*57*w
czyli liczba podzielna przez 7
4 lut 18:24
Janek191:
3232 − 564 = 3232 − (52}32 = 3232 − 2532 =
= ( 3216 − 2516)*( 3216 + 2516) = (328 − 258)*( 328 + 258)* k =
= ( 324 − 254)*( 324 + 254)* m = ( 322 − 252)*(322 + 252)*u =
= (32 − 25)*( 32 + 25)*w = 7*57*w
czyli liczba podzielna przez 7
4 lut 18:24