Znajdź równanie stycznej
Siwy: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x3+3x2−5 która jest równoległa do prostej:
2x+6y−1=0
4 lut 17:43
Eve: oblicz pochodną i jej miejsca zerowe
4 lut 17:53
Eve: inaczej
styczna y=3x+b
f'(x0)=3)
4 lut 17:57
Siwy: zrobiłem tak ale nie wiem czemu styczna wychodzi mi taka sama jak ta prosta i coś mi się nie
zgadza z punktem styczności ?
4 lut 17:57
Eve: jakie masz x0?
4 lut 18:00
Siwy: a dlaczego współczynnik wychodzi 3 ?
4 lut 18:00
Siwy: bo mi wyszedł −1/3
4 lut 18:00
4 lut 18:06
Siwy: no tak więc współczynnik a1=a2=−1/3, gdyby była prostopadła to by było a=3
4 lut 18:11
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | |
2x+6y−1=0 ⇒ y=− |
| x+ |
| |
| | 3 | | 6 | |
f(x)=x
3+3x
2−5
| | 1 | |
f'(x)=3x2+6x 3xs3+6xs+ |
| =0 ⇒ 9xs2+18xs+1=0 |
| | 3 | |
policzysz punkty styczności a potem napiszesz równania stycznych
4 lut 18:12
Eve: sorki, źle poczytałam
4 lut 18:13
Siwy: zrobiłem dokładnie tak samo i ostatecznie prosta wychodzi mi y=/13*x+1/6?
4 lut 18:15
Siwy: y=1/3*x+1/6
4 lut 18:15
Siwy: f(x)=x3+3x2−5
2x+6y−1=0
y=−1/3*x+1/6
a=1/3
f'(x)=3x2+6x
3x2+6x+1/3=0
Δ=36−4=32
x1= −3−2√2/3 y1= 27 + 12√2/54
x2= −3+2√2/3 y2= 27 − 12√2/54
i potem wychodzi mi y=1/3*x+1/6 z y=ax+b
?
4 lut 18:30
Siwy: czy ktoś może to rozwiązać od początku do końca?
4 lut 18:49