Metodą najmniejszych kwadratów dopasować krzywą f(x) do punktów empirycznych:
Lukasz: Metodą najmniejszych kwadratów dopasować krzywą f(x) do punktów empirycznych:
f(x)=ax+b (1; 3,5), (2; 4,5), (3; 7,5)
y−ax−b=0
S(a,b)=(3,5−a−b)
2+(4,5−2a−b)
2+(7,5−3a−b)
2
S'a(a,b)=−2(3,5−a−b)−4(4,5−2a−b)−6(7,5−3a−b)=−7+2a+2b−18+8a+4b−45+18a+6b=28a+12b−70
S'b(a,b)=−2(3,5−a−b)−2(4,5−2a−b)−2(7,5−3a−b)=−7+2a+2b−8+4a+2b−15+6a+2b=12a+6b−30
28+12−70=0
12a+6b−30=0
12b=70−28a
12a+6b−30=0
b=0
| | 5 | | 7 | |
Wynik się nie zgadza bo wychodzi mi y= |
| x a ma wyjść y=2x+ |
| |
| | 2 | | 6 | |
Czy mój sposób liczenia jest niepoprawny? Rachunkowo powinno się wszystko zgadzać bo liczyłem
dwa razy.
Pozdrawiam
.: S'b(a,b)=−2(3,5−a−b)−2(4,5−2a−b)−2(7,5−3a−b)=−7+2a+2b−8+4a+2b−15+6a+2b=12a+6b−30
Popełniłeś błąd w mnożeniu, przy 4.5 x (−2) = 9 a nie 8