Prawdopodobienstwo
kaa: W urnie jest 5 kul białych. Ile kul czarnych należy dołożyć do urny, aby prawdopodobienstwo
wylosowania bez zwracania dwóch kul o różnych kolorach było największe? Oblicz to
prawdopodobienstwo.
Proszę o pomoc
4 lut 17:24
J:
| | | |
f(n) = |
| .. i liczysz maksimum .. |
| | | |
4 lut 17:28
4 lut 17:29
wmboczek: n − dokładamy
P=2*5/(5+n)*n/(n+4)=10n/(n2+9n+20)
P'=0 ⇔200−10n2=0
max będzie pomiędzy 4 i 5 więc sprawdzamy obie liczby
4 lut 17:33
kaa: Czym jest dla mnie oznaczenie :
2*5/(5+n)
i
n/(n+4)
kompletnie nie rozumiem skad sie to bierze
4 lut 18:10
wmboczek: A to jest z narysowania drzewka na przykład jako prawdopodobieństwa
4 lut 18:13
kaa: a jest mozliwosc narysowania tego drzewka ?
Chcialabym to zrozumieć
4 lut 18:16
wmboczek:

a=5/(n+5)
b=n/(n+4)
P(BC)=a*b
P(CB)=c*d
P=P(BC)+P(CB)
4 lut 19:39
kaa: dziekuje bardzo!
4 lut 19:49