Podaj macierz homomorfizmu
zushichi: Podaj macierz homomorfizmu h:V → B1⊂V i B2⊂W
h R2[x] →R4, h(ax2 + bx + c) = (a,b,a,b)
B1 = (x2, x, 1), B2 = ((1,0,0,0),(0,1,0,0),(0,0,1,0),(0,0,0,1))
Bardzo proszę o wyjaśnienie krok po kroku jak rozwiązać to zadanko, gdyż nie mam zielonego
pojęcia jak za to się zabrać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
4 lut 17:22
zushichi: Jest ktoś kto ogarnia to zadanko?
4 lut 20:58
Gray: h(kolejny wektor bazy B1) = kombinacja liniowa wektorów bazy B2 → kolejna kolumna macierzy
h(x2) = (1,0,1,0)T ← pierwsza kolumna macierzy
h(x) = (0,1,0,1)T ←druga kolumna macierzy
h(1)= (0,0,0,0)T ← trzecia kolumna macierzy.
Koniec.
4 lut 21:38
zushichi: "Kombinacja liniowa wektorów bazy B2"
Mógł byś to opisać, bo nie rozumiem zwrotu?
4 lut 22:18
zushichi: I prosiłbym o wyjaśnienie w miarę możliwości skąd się wzięło h(x2) = (1,0,1,0) h(x) =
(0,1,0,1) i h(1)=(0,0,0,0)
4 lut 22:27
Gray: Oznaczmy elementy baz:
e1=x2, e2=x, e3=1
u1=(1,0,0,0), u2=(0,1,0,0), u3=(0,0,1,0), u4=(0,0,0,1).
Rozpiszę sposób otrzymania pierwszej kolumny; pozostałe dwie analogicznie.
Bierzemy pierwsze wektor bazy B1, tj. e1 i wyznaczamy h(e1).
h(e1)=h(x2) = h(1*x2+0*x+0*1) = z definicji h dla a=1, b=c=0 = (1,0,1,0)
Otrzymany wektor zapisujemy jako kombinację liniową wektorów bazy B2. Współczynniki tej
kombinacji tworzą pierwszą kolumnę.
Ponieważ h(e1)=(1,0,1,0)= 1u1+0u2+1u3+0u4, zatem pierwsza kolmumna
poszukiwanej macierzy to
1
0
1
0
5 lut 08:18