kirki: Mogę to zrobić z l'hospitala ?
4 lut 17:03
kirki: przy x → 1+
4 lut 17:07
J:
..to po co Ci l'Hospital...?
4 lut 17:13
kirki: Bo w mianowniku wychodzi 0 . Ale nie wychodzi w liczniku i nie wiem co zrobić .
4 lut 17:15
4 lut 17:18
J:
jeśli licznik zmerza do 4 , aminownik do zera ( po wartościach ujemnych) ,
to ułamek zmierza do...?
4 lut 17:21
kirki: Dzięki jakubs , chciałam się upewnić .
| | 4 | |
Ale jeśli bez tego wychodzi mi wynik |
| =0 to może tak być ? |
| | 0 | |
Czy znowu coś zrobiłam nie tak ?
4 lut 17:22
4 lut 17:23
kirki: Tylko robię z siebie głupka na tym forum .
4 lut 17:24
kirki: To ułamek zmierza do +∞
4 lut 17:39
john2: Licznik zmierza do 4, mianownik do 0. Można sobie to wyobrazić np. tak:
(piszę wszędzie 4 w liczniku, żeby było czytelniej, ale to nic nie psuje)
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , ... |
| −2 | | −1 | | | | | | | | | |
czyli
−2, −4, −8, −12, −40, −4*999, ....
dokąd to zmierza?
4 lut 17:41
4 lut 17:45
kirki: Do −∞
4 lut 17:46
kirki: Dzięki John , teraz będę wiedziała .
4 lut 17:46
kirki: I jeśli napisze tak w wyniku to też powinno być dobrze?
4 lut 17:47
john2: Tylko uwaga, np. coś takiego
bo masz i w liczniku i w mianownik coś ujemnego
4 lut 17:47
kirki: No tak , dwa minusy dają plus .
I jeżeli zostawie +∞ jako wynik to bd mieć zaliczone ?
4 lut 17:50
john2: Jeśli chodzi o Twój przykład
| | 1 + 3x | | 1 + 3*1 | | 4 | |
limx−>1+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = −∞ |
| | 3 − 2x − x2 | | 3 − 2 * 1 − 12 | | 0− | |
1
+ to coś większego od 1, np liczba 1,1.
Jak sobie coś takiego na boku podstawisz w mianowniku, to wyjdzie liczba ujemna.
4 lut 17:51
john2: Tak. Oczywiście pod warunkiem, że tak faktycznie jest. Czasem możesz nie mieć limx−>1+,
tylko po prostu limx−>1.
W takim wypadku jeśli wyjdzie liczba przez zero, musisz rozbić granicę na limx−>1+ i
limx−>1−
4 lut 17:54
kirki: Czarno to widzę .
4 lut 17:58
kirki: Bo tego nie umiała bym już chyba zrobić.
4 lut 17:59
john2: | | 1 | |
Spróbuj taką granicę obliczyć limx−>3 |
| |
| | x−3 | |
4 lut 18:01
4 lut 18:06
kirki: john2 policzyłam na szybko :
w pierwszej wynik +∞
a w drugiej −5
Tak powinno być ?
5 lut 10:42
john2: Nie.
| | 1 | | 1 | |
limx−>3 |
| = [ |
| ] = ± ∞ |
| | x−3 | | 0 | |
tak nie możemy zostawić, trzeba rozbić na granice jednostronne
| | 1 | | 1 | |
limx−>3− |
| = [ |
| ] = − ∞ |
| | x−3 | | 0− | |
| | 1 | | 1 | |
limx−>3+ |
| = [ |
| ] = + ∞ |
| | x−3 | | 0+ | |
| | 1 | |
Granice prawostronna i jednostronna nie są równe, więc limx−>3 |
| nie istnieje. |
| | x−3 | |
5 lut 10:49
john2: | | −40 | | −40 | | −40 | |
limx−>4 |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = −∞ |
| | (x−4)2 | | 02 | | 0+ | |
Rozumiesz dlaczego?
5 lut 10:51
kirki: No właśnie nie , skoro za x podstawiła bym 4 .
5 lut 11:47
john2: no a 4 − 4 to ile?
5 lut 12:54
see: Boże . Zero oczywiście że 0
5 lut 12:59
kirki : Teraz widzę że 0
5 lut 13:00
john2: A konkretnie, coś zmierzającego do zera. To coś jest podniesione do kwadratu, stąd 0+, czyli
coś zmierzającego do zera "od dodatniej strony".
5 lut 13:05
john2: Jak masz czas:
lim
x−>0 2
1/x
5 lut 13:06