Zbadaj monotoniczność ciagu
colki: a1=−1
a(n+1)=2an dla n≥1
Wiem, że:
a2=−2
a2−a1=−1 → dwa pierwsze wyrazy z głowy
a(n+1)−2an=0
No i problem, bo co mam zrobić z tym zerem? Jak teraz stwierdzić czy ciąg jest rosnący,
malejący, a może niemonotoniczny?
4 lut 16:53
J:
policz kilka pierwszych wyrazów tego ciągu
4 lut 16:57
colki: Ciąg jest nieskończony, takie jest założenie, więc nie mogę być pewna czy mój ciąg jest
monotoniczny cały czas.
4 lut 16:58
colki: Dobra, już nie ważne, ogarnęłam. Pwinnam zastosowac iloraz a nie różnicę.
4 lut 17:10