czworościan foremny :(
Ucze ń: W czworościanie foremnym którego krawędź ma długość a ka α jest kątem nachylenia krawędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy.Oblicz wartość wyrażenia cos2(90 stopni − α ) − cos2α ?
4 lut 16:46
Mila:
| | a√3 | |
h= |
| wysokość w ΔABC. |
| | 2 | |
W ΔSOC:
| | OC | | a√33 | | √3 | |
cos(α)= |
| = |
| = |
| |
| | SC | | a | | 3 | |
Dalej sam, to już przekształcenia z trygonometrii.
4 lut 18:22
Ucze ń: dzięki
4 lut 18:23
Ucze ń: Mila umiesz może to ? Janek , który chodzi ze średnią prędkością 4 km/h , a biega ze średnią
prędkością 6 km/h , zauważył że biegnąc na popołudniowy trening koszykówki przybywa na miejsce
wcześniej niż idąc normalnym krokiem,Jak daleko od domu Janka znajduje się hala treningowa ?
4 lut 18:32
Mila:
No to ile lat ma Janek?
Zadanie mało precyzyjne.
4 lut 19:05
Ucze ń: takie jest zadanie
4 lut 19:06
Mila:
Zastanów się, przecież nie jest podane o ile wcześniej ani , nie widzę informacji , z której
mogę wyciągnąć taki wniosek.
Skąd to zadanie?
4 lut 19:09
Ucze ń: z matury próbnej z Nową Erą
4 lut 19:10
Mila:
Może wcześniej podane info, albo może to test wyboru?
4 lut 19:13
Ucze ń: to jest zadanie otwarte
4 lut 19:17