Oblicz x : a) log3 x=5, b) logx 64=6 c) log3 81=x
Niunia :): Oblicz x : a) log3 x=5, b) logx 64=6 c) log3 81=x
23 lis 23:13
Niunia :): a) log3x = 5
b) logx64 = 6
c) log381=x
23 lis 23:17
Godzio:
a)53=x =>125=x
b)logx82 => 2*logx8 =6 => logx8=3 => x=2
c)log381=x => 2log39=x => 2*2=x =>4=x
23 lis 23:20
23 lis 23:20
AROB: a) log3x = 5 ⇔ x = 35 = 243
b) logx64 = 6 ⇔ x6 = 64 ⇒ x=2
c) log381 = x ⇒ 3x = 81
3x = 34 ⇒ x = 4
23 lis 23:40
Godzio: mała pomyłka w pierwszym
24 lis 00:54
Niunia :): dziękuje

******
24 lis 11:08
marina: 2x+5=6
16 maj 13:11
marina: moge prosic o rozwiazanie tych zadan

?
x+3=5
3x−5<8
x−5>3
2x+5<7
16 maj 13:13
discovery846: Mógłby ktoś wyjaśnić te przykłady dokładniej? Jak, co i dlaczego?
16 maj 13:37
Kejt: według mnie tu nie ma co wyjaśniać. to po prostu wynika ze wzoru:
logab=c <=> ac=b
16 maj 13:41
ewa: log 2 0,5
4 sty 17:39
cs : a) log3x = 5 ⇔ x = 35 = 243
b) logx64 = 6 ⇔ x6 = 64 ⇒ x=2
c) log381 = x ⇒ 3x = 81
3x = 34 ⇒ x =
2 paź 16:04
Aga: oblicz x logx216=3
12 sty 18:09
Paweł: √x:√6=√13
11 lut 15:24
a: log3x=2
19 lut 19:57
mim: log3 54−log3 2
8 cze 13:19
5-latek : | | 54 | |
=log3 |
| =log327=.....policz z definicji |
| | 2 | |
8 cze 13:49
mm: 3log8 4
12 cze 19:34
5-latek: =log843=log864= policz z definicji
wzor mlogab=logabm
13 cze 01:16
hahashahha: log(x)=(2,125/2,5)
13 paź 15:59
ta co niewie: A to?
Log3 (3x +8) =2−x
6 paź 17:31
J:
32−x = 3x + 8
6 paź 17:34
J:
| 9 | |
| = 3x + 8 ... i podstaw: 3x = t i t > 0 |
| 3x | |
6 paź 17:35
ta co niewie: Wielkie dzięki
6 paź 17:41
ta co niewie: A jeżeli mam log
2 (9
x−1 +7) = 2+log
2(3
x−1 +1) to po str. Prawej muszę mieć =log
2 2+
log
2 ...
6 paź 17:48
J:
tak .. i porównujesz liczby logarytmowane ( po sprowadzeniu prawej do jednego logarytmu )
6 paź 17:50
ta co niewie: Oki
6 paź 17:55