Z jakiej pochodnej otrzymam sin5x?
trololo: Z jakiej pochodnej otrzymam sin5x?
4 lut 16:08
4 lut 16:12
trololo: | | 1 | |
Coś czuje, że powinienem cofnąć się do podstawówki, ale |
| sinx=sin5x? |
| | 5 | |
4 lut 16:18
Draghan:
4 lut 16:19
J:
| | 1 | |
(− |
| cos5x)' = sin5x .... o to Ci chodziło .....? |
| | 5 | |
4 lut 16:19
trololo: tak
4 lut 16:21
trololo: To jest ze wzoru f'c=f' * C
4 lut 16:23
trololo: ?
4 lut 16:23
trololo: (f*c)'= f' * c tam u góry miało być
4 lut 16:24
J:
+ pochodna funkcji złożonej : cos5x
4 lut 16:24
trololo: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Dobra rozpisze sobie to (− |
| cosx)' = − |
| * −sinx= |
| sinx ... Czyli to jest |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
źle?
4 lut 16:27
J:
(cos5x)' = −sin5x*5
4 lut 16:28
trololo: Dobra to wiem

ale tamtego nie widzę...
4 lut 16:29
J:
skup się, ...chcesz dostać pochodną równą : sin5x
| | 1 | | 1 | |
(− |
| cos5x)' = − |
| *(−sin5x)*5 = sin5x .. |
| | 5 | | 5 | |
4 lut 16:32
trololo: Dobra masz racje, teraz chwyciłem. Dzięki wielkie !
4 lut 16:34
jakubs: Wystarczy scałkować sin5x
4 lut 16:34
J:
jasne...

prościej...
4 lut 16:35
trololo: Pewnie masz racje tyle, że ja właśnie się ich ucze
4 lut 16:36