Oblicz
hmmm: (1 + √3/2 + i/2)24 Chcę to policzyć ze wzoru de Moivre’a ale zacinam się na module,
wychodzi mi √2 + √3 i nie wiem co dalej z tym zrobić bo raczej kątów z tego nie policze.
Mam również drugie zadanie (2 − √3 + i)12 i też się gubię, nie wiem jak rozwiązać zadanie
gdzie część rzeczywista jest wyrażona jako suma z pierwiastkiem
4 lut 16:06
daras: czas zajrzec do książek
4 lut 16:42
Ada: Tak samo.
Zapisujesz kąty jako arkusy
4 lut 16:46
ICSP: Zauważ, że dla dowolnego kąta α zachodzi :
2cos
2α = 1 + cos2α
co możemy inaczej zapisać jako :
Rozważmy liczbę zespoloną w postaci :
| | α | | α | | α | |
1 + cosα + isinα = 2cos2 |
| + i 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
2cos |
| (cos |
| + i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wystarczy podstawić odpowiednie dane i wykonać proste obliczenia.
4 lut 17:00
ICSP: W drugim przykładzie wystarczy wyciągnąć 2 przed nawias i zadanie
sprowadza się do przykładu 1
4 lut 17:03