matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
CIĄG GEOMETRYCZNY
Niunia :):
W ciągu geometrycznym a3=8,a7= 1/2 wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
23 lis 23:12
AROB:
pomogę
23 lis 23:19
AROB:
a
3
= 8 a
3
= a
1
q
2
1
a
7
=
a
7
= a
1
q
6
2
a
1
q
2
= 8
1
a
1
q
6
=
Układ ten dzielimy stronami.
2
a
1
q
2
8
=
a
1
q
6
1
2
1
1
1
1
Po skróceniu:
= 16 ⇒ q
4
=
⇒ q =
∨ q = −
q
4
16
2
2
Podstawiając do: a
1
q
2
= 8 otrzymujemy a
1
= 32 (dla obu wartości q).
1
1
Odp. a
1
= 32, q =
lub q = −
.
2
2
23 lis 23:32
Niunia :):
dziękuję
24 lis 11:04