Trapez
Ucze ń: Punkty A (−2,−4) B (8,1) C (4,4) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD (
niebędącego równoległobokiem) o podstawie AB oraz CD
a)Wyznacz równanie prostej,która jest osią symetrii tego trapezu
b) Oblicz współrzędne punktu będącego środkiem podstaw CD
4 lut 15:45
Janek191:

A = ( − 2 ; − 4) B = ( 8 ; 1) C = ( 4 ; 4)
a) Wyznacz środek odcinka AB
S = ( 3; − 1,5 )
Równanie prostej AB
a
2 = − 2
y = − 2 x + b
2
− 1,5 = −2*3 + b
2
− 1,5 + 6 = b
2
b
2 = 4,5
y = − 2 x + 4,5
===============
b) Równanie prostej CD równoległej do prostej AB
y = 0, 5 x + b
3
C = ( 4; 4)
4 = 0,5*4 + b
3
b
3 = 2
y = 0,5 x + 2
============
Środek CD to punkt wspólny prostych o równaniach:
y = − 2 x + 4,5
y = 0,5 x + 2
−−−−−−−−−−
− 2 x + 4,5 = 0,5 x + 2
−2,5 x = − 2,5
x = 1
−−−−−
y = − 2*1 + 4,5 = 2,5
−−−−−−−−−−−
S
1 = ( 1 ; 2,5)
=============
4 lut 16:34
Janek191:

A = ( − 2 ; − 4) B = ( 8 ; 1) C = ( 4 ; 4)
a) Wyznacz środek odcinka AB
S = ( 3; − 1,5 )
Równanie prostej AB
a
2 = − 2
y = − 2 x + b
2
− 1,5 = −2*3 + b
2
− 1,5 + 6 = b
2
b
2 = 4,5
y = − 2 x + 4,5
===============
b) Równanie prostej CD równoległej do prostej AB
y = 0, 5 x + b
3
C = ( 4; 4)
4 = 0,5*4 + b
3
b
3 = 2
y = 0,5 x + 2
============
Środek CD to punkt wspólny prostych o równaniach:
y = − 2 x + 4,5
y = 0,5 x + 2
−−−−−−−−−−
− 2 x + 4,5 = 0,5 x + 2
−2,5 x = − 2,5
x = 1
−−−−−
y = − 2*1 + 4,5 = 2,5
−−−−−−−−−−−
S
1 = ( 1 ; 2,5)
=============
4 lut 16:34
Ucze ń: Dzięki wielkie
4 lut 16:34
Ucze ń:
4 lut 16:34
djgd:
4 lut 16:39
djgd: kzsws sfsge
4 lut 16:39