Gęstość graniastosłupa
nop:
Trójkąt o wierzchołkach A = (−1, 0, 4), B = (1, 2, 5), C = (0, 3, −1) przesunięto o wektor
v = (2, 3, −1). Obliczyć objętość graniastosłupa pochyłego powstałego w czasie przesunięcia.
4 lut 15:39
nop: jakaś podpowiedź jak się za to zabrać?
4 lut 15:48
Mila:
A=(−1,0,4)→T[2,3,−1]→A'=(−1+2,0+3,4−1)=(1,3,3)
4 lut 15:56
nop: dzięki!
4 lut 16:06
pigor: ..., iloczyn mieszany 3−ech wektorów AB, AC, c, :
to liczba równa
objętości równoległościanu
V=| (AB x AC) * v |
a więc
V= | [2,2,1] x [1,3,−5] * [2,3,−1] | = | [−13,12,4] * [2,3,−1] | =
= | −13*2+12*3+4*(−1) | = | −26+36−4 | = | 6 |=
6 [ j
3] . ...
4 lut 16:08
pigor: ...

oj, chyba nie zrozumiałem zadania
4 lut 16:10
pigor: ... ups...

jednak cofam co powiedziałem , ale dodam jedynie
małą poprawkę :
12V=
3 − szukana objętość
graniastosłupa .
4 lut 16:36
pigor: ..., no i w 1−szej linijce zamiast wektora c, powinna być literka v ...
4 lut 16:42
pigor: ... i dopisze do ....
graniastosłupa z godziny 16:36
jeszcze to :
pochyłego o podstawie danego ΔABC . ...
4 lut 16:49
nick: super dzięki
4 lut 17:31