Skrócenie zapisu funkcji
Dziadek Mróz:
Przyjmijmy że mamy funkcję postaci:
f(x, n) = x + x3 − x5 + x7 − ...
Czy dało by się ustalić skróconą wersję tej funkcji dla danego x i n (ilość elementów) w
postaci sumy?
Przykładowo dla:
n = 10 funkcja przyjmie postać:
f(x, 10) = x + x3 − x5 + x7 − x9 + x11 − x13 + x15 − x17 + x19
n = 2 funkcja przyjmie postać:
f(x, 2) = x + x3
Czy takie rozwiązanie byłoby dobre?
f(x, n) = x + ∑i = 1n[ (−1)i − 1 * x2i + 1 ]
4 lut 15:36
Dziadek Mróz:
Tak to dobre równanie
4 lut 15:39