Napisz równanie stycznej do okręgu
lseaa: Napisz równanie stycznej do okręgu (x+2)2+ (y+1)2=16 i prostopadłej do prostej 2x+3y=1.
Wiem, że równanie tej prostej będzie mieć postać y=32x+b, z tego postać ogólna 3x−2y+2b=0.
Promień r=4, więc 4=|−4+2b|√13. I wyliczamy b.
Dobrze myślę?
4 lut 15:24
PW: A co to za wzór
Odległość środka okręgu od prostej? Trzeba to trochę wytłumaczyć, a nie tak "w rozumie"
4 lut 15:38
Janek191:

S = ( − 2; − 1)
r = 4
Prosta prostopadła do danej :
3 x − 2y + c = 0
więc
| I 3*(−2) + ( −2)*(−1) + c I | |
| = 4 |
| √32 + (−2)2 | |
I − 6 + 2 + c I = 4
√ 13
I c − 4 I = 4
√13
c − 4 = − 4
√13 ⇒ c = 4 − 4
√13
lub
c − 4 = 4
√13 ⇒ c = 4 + 4
√13
Odp. 3 x − 2y + 4 − 4
√13 = 0 lub 3 x − 2y + 4 + 4
√13 = 0
==================================================
4 lut 15:49
Janek191:

S = ( − 2; − 1)
r = 4
Prosta prostopadła do danej :
3 x − 2y + c = 0
więc
| I 3*(−2) + ( −2)*(−1) + c I | |
| = 4 |
| √32 + (−2)2 | |
I − 6 + 2 + c I = 4
√ 13
I c − 4 I = 4
√13
c − 4 = − 4
√13 ⇒ c = 4 − 4
√13
lub
c − 4 = 4
√13 ⇒ c = 4 + 4
√13
Odp. 3 x − 2y + 4 − 4
√13 = 0 lub 3 x − 2y + 4 + 4
√13 = 0
==================================================
4 lut 15:50