Wyznaczanie równania prostej.
kleszcz: Dane są punkty A=(0,2) i B=(2,1). Wyznacz równanie prostej AB. Nie wiem czemu, ale dla mnie
najłatwiej jest zapamiętać, że to zadanie robi się wzory, więc:
XA=0 YA=2 XB=2 YB=1
(y−2) (2−0)−(1−2) (x−0)=0
(2y−4)−(−x)=0
2y−4+x=0
x+2y−4=0
2y=−x+4/:2
y=12−x+2
I mam takie pytania:
*Czy jest dobrze ?
*Czy mogę zostawić takie równanie w postaci ogólnej i dostanę dwa punkty na maturze, czy muszę
sprowadzać do postaci kierunkowej, gdyż odejmą mi punkt?.
4 lut 15:22
Qulka: jest dobrze
jak nie podali w jakiej postaci może być dowolna
4 lut 15:24
kleszcz: ok, dzięki.
4 lut 15:25
J:
1
y = −
x + 2 ... postać kierunkowa...
2
4 lut 15:26
PW:
1
y = −
x +2
2
Takich błędów zapisu Ci nie wybaczą.
4 lut 15:29
kleszcz: a kurde rzeczywiście źle napisałem, ok dzięki.