Czworokąt wpisany w okrąg
Ala: Na czworokącie o kolejnych kątach α, β, γ, δ opisano okrąg.
Jeśli δ = 5α oraz α + β = 100 stopni, to γ = ?
4 lut 14:53
Jan: α+γ=180
β+δ=180 (aby opisać okrąg na czworokącie, to suma przeciwległych kątów musi być równa 180
stopni)
γ=180−α
α+γ=β+δ
γ=β+4α
γ=β+α+3α
γ=100+3α
180−α=100+3α
4α=80 ⇒ α=20
γ=180−α ⇒ γ=160
Na szybko, ale powinno być dobrze
4 lut 15:20
Ala: jej, super

ratujesz mi życie, dziękuję
4 lut 15:27
Ala: powiedz mi jeszcze, dlaczego γ = β + 4 α
skoro δ = 5 α ?
4 lut 15:49
Jan: Wybacz, że dopiero teraz, ale mnie nie było.
α+γ=β+δ
γ=β+5α−α
γ=β+4α
Po prostu policzone w pamięci, żeby mniej pisania było, myślałem, że jest to czytelne, a więc
tutaj masz wytłumaczone
4 lut 18:35