Ciągi
SoS: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 16, a różnica r=
−12. Oblicz
a10+a11+a12+...+a20.
Dlaczego mam S20−S9
4 lut 14:50
Janek191:
Bo
( a1 + a2 + ... + a9) + ( a10 + a11 + ... + a20 ) = S20
S9 + ( a10 + ... + a20 ) = S20
więc
a10 + ... + a20 = S20 − S9
4 lut 14:55
SoS: ok, wyliczam ze s20= 225
s9= 126
wzor na sn=a+an/2 *2
dlaczego wiec licze z s20−s9
4 lut 15:01
SoS: to po co w zad. to a1 i r
4 lut 15:02
Janek191:
Aby wyliczyć a
9 oraz a
20 , a później S
9 i S
20
4 lut 15:05
SoS: dlaczego nie używam wzorów na Sn, an
4 lut 15:07
SoS: ?
4 lut 15:09
Janek191:
Mamy a1 = 16 oraz r = −0,5
więc
a9 = a1 + 8 r = 16 + 8*( − 0,5) = 16 − 4 = 12
więc
S9 = 0,5( a1 + a9)*9 = 0,5*(16 + 12)*9 = 14*9 = 126
oraz
a20 = a1 + 19*r = 16 + 19*( −0,5) = 16 − 9,5 = 6,5
więc
S20 = 0,5*( 16 + 6,5)*20 = 10*22,5 = 225
czyli a10 + a11 + ... + a20 = 225 − 126 = 99
==========================================
4 lut 15:11