Dzielenie wielomianu
marta: Nie wykonując dzielenia znaleźć resztę z dzielenia wielomianu x98 + 17x95 + x2 − 3x + 1
przez trójmian x2 + 1.
Mam taki wzór
P(x)=W(x)Q(x)+R(x)
czy ktoś pomógłby w rozpisaniu co po kolei miałabym zrobić?
4 lut 14:49
Qulka:
R(x)= ax+b
R(x) =P(x) dla miejsc zerowych Q(x) tutaj −1 i 1
więc
R(1)=a+b = P(1)=1+17+1−3+1=17
R(−1)=−a+b = P(−1)=1−17+1+3+1=−11
dodając stronami'
2b=6 b=3
a=14
R(x) = 14x+3
4 lut 14:55
ICSP: bzdura. Miejscami zerowymi Q(x) są x = i oraz x = −i
4 lut 14:56
Qulka: a nie przyjrzałam się... no to analogicznie wstawiając i

przywykłam do licealistów z
takimi zadaniami
4 lut 15:02
marta: Czyli tak jak zrobił kolega wyżej tylko zamiast
R(1) i R(−1) podstawić R(i) i R(−i) ?
4 lut 15:02
ICSP: Tak.
4 lut 15:03
marta: dziękuję
4 lut 15:04
marta: Zrobiłam tak:
R(i)=a+b= P(i) = −1−17i−3i= −1−20i
R(−i)=−a+b=P(−i) = 1+17i+1+3i= 2+20i
Dodając stronami
2b=1
b= 1/2
a+b=1−20i
| | 1 | |
R(x) = (−1 |
| −20i)x+ 1/2 |
| | 2 | |
Mógłby ktoś zerknąć czy jest dobrze rozwiązane?
4 lut 15:24
Qulka: zamiast x wstawiasz i więc masz ai+b a w drugim −ai +b
4 lut 15:26
marta: Ok
4 lut 15:31