równanie
SiA: Rozwiąż równanie : ( Ix−1I−3)sin4x+cos4x−1 = 1
4 lut 13:32
J:
ab = 1 ⇔ [ a = 1 lub a ≠ 0 i b = 0 ]
4 lut 13:46
SiA: ok dzięki bardzo

a możesz mi sprawdzić czy dobrze rozwiązałam to równanie :
sin4x+cos4x−1=0
sin4x+cos4x=1
sin4x+sin(π/2−4x)=1
| | 4x+π/2−4x | | 4x−π/2+4x | |
2*sin |
| *cos |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
2*
√2/2*cos(−π/2+4x)=1
√2*[−cos(π/2−4x)]=1 i tu pytanie mogłam tak wyciągnąć minusa

?
√2*(−sin4x)=1
−
√2*sin4x=1 /(−
√2
sin4x=−
√2/2 na tym etapie wszystko jest dobrze ?
4 lut 14:28