Kwadrat
Mia: Dwa wierzchołki pewnego kwadratu leżą na okręgu o promieniu 15, a dwa pozostałe na stycznej do
tego okręgu. Oblicz pole tego kwadratu.
4 lut 13:31
Janek191:

a = 15 + x ⇒ a
2 = 225 + 30 x + x
2
oraz
x
2 + (0,5 a)
2 = 15
2
x
2 + 0,25 a
2 = 225 / * 4
4 x
2 + a
2 = 900
więc
4 x
2 + ( 225 + 30 x + x
2) − 900 = 0
5 x
2 + 30 x − 675 = 0 / : 5
x
2 + 6 x − 135 = 0
Δ = 36 − 4*1*( − 135) = 36 + 540 = 576
√Δ = 24
czyli
a = 15 + 9 = 24
oraz pole kwadratu
P = a
2 = 24
2 = 576 [ j
2]
=====================
4 lut 14:50
Mia: Dziękuję : )
4 lut 15:36