uloz tabelke zmiennosci funkcji
iza: uloz tabelke zmiennosci funkcji dla y=x3−12x
4 lut 13:26
J:
zacznij od pochodnej...
4 lut 13:27
Janek191:

y = f(x) = x
3 − 12 x
1. Dziedzina: D = ℛ
2. Miejsca zerowe funkcji f : − 2
√3 , 0, 2
√3,
bo
x
3 − 12 x = x*( x
2 − 12) = x*( x − 2
√3)*( x + 2
√3) = 0 ⇔
⇔ x= −2
√3 lub x = 0 lub x = 2
√3
3. Pochodna
y' = f '(x) = 3 x
2 − 12 = 3*( x
2 − 4) = 3*( x − 2)*( x + 2) = 0 ⇔ x = − 2 lub x = 2
y' > 0 ⇔ x ∊ ( −
∞; − 2) ∪ ( 2 ; +
∞) − w tych przedziałach funkcja maleje
y' < 0 ⇔ x ∊ ( − 2 ; 2) − funkcja rośnie
Narysuj sobie tabelkę i wpisz do niej powyższe ustalenia
4 lut 13:47
Janek191:
Przepraszam za pomyłkę

Miało być odwrotnie:
y ' < 0 − f maleje
y' > 0 − f. rośnie
4 lut 13:50
daras: izuniu ułożyłas juz tę tabelke
4 lut 16:45