Figury - pomóżcie prosze
Ania: Ślicznie proszę o pomoc. Przekątne rombu są równoległe do osi układu. Mając dane współrzędne
dwóch kolejnych wierzchołków A(−1, 3), B(2, −1) rombu, wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków.
23 lis 22:38
Eta: Pomagam
24 lis 00:29
24 lis 00:37
Eta:

Są dwa takie romby spełniające warunki zadania:
wykążę :
Przekątne: AC : ma równanie y = y
A= 3 AC: y= y
B = −1
lub
BD: ma równanie: x = x
B = 2 BD: x = x
A= −1
więc
punkty przecięcia przekątnych to: S
2( 2,3) lub S
1( −1, −1)
S
1 i S
2 są środkami odcinków: BD i AC oraz AE i BF
możemy wyznaczyć ich współrzędne korzystając ze wzorów
na współrzędne srodka odcinka:
więc x
C = 2x
S1 − x
A i y
C = 2y
S1 − y
A
to: x
C = 4+1 = 5 i y
C= 6 −3 = 3 więc
C( 5,3)
podobnie
x
D = 2x
S1− x
B i y
D= 2x
S1− y
B
x
D = 4 −2= 2 i y
d = 6 +1 = 7 to:
D( 2,7)
identycznie dla punktów E i F
x
E= −2 +1 = − 1 i y
E= −2 −3 = −5 to:
E( −1, −5)
x
F = −2 −2 = −4 i y
F= −2 +1= −1 to:
F( −4, −1)
Widać to też na rys. w układzie współrzędnych
24 lis 00:55
Eta:
AROB] Miłych snów
24 lis 00:56
kalusiaa: hej ppomożecie matematyka 2001?
7 lis 14:19
kalusiaa: Matematyka 2001 klasa 6 to może byc na klasówce strona 83 zad 4 d 3 pomocy hel .!.

*
7 lis 14:20