matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie.
Sinusoidalny:
Rozwiąż równanie. sin(π − 3x) = 4sin(x)*cos(2x)
4 lut 13:06
Bogdan:
Początek: 2sinα cosβ = sin(α + β) + sin(α − β) 2sinx cos2x = sin3x − sinx sin(π − 3x) = 2*2sinx cos2x ⇒ sin3x = 2(sin3x − sinx)
4 lut 13:24