Problem z trygonometrią
ledzeppelin23: Mam pytanie jak mając wartość cosα mam obliczyć cosα3 , bardzo proszę o odpowiedź , z góry
dziękuję za pomoc. A dokładniej mam cosα=−44√13169 o potrzebuję cosα3 , żeby
policzyć pierwiastki wielomianu ze wzorów cardano.
4 lut 13:04
PW: cos3x = cos(2x+x) = cos2xcosx − sin2xsinx = (2cos
2x−1)cosx − 2sinxcosxsinx =
= (2cos
2x−1)cosx − cosx(2sin
2x) = (2cos
2x−1)cosx − cosx(2(1−cos
2x)) =
= 2cos
3x − cosx − 2cosx + 2cos
3x = 4cos
3x − 3cosx.
| | α | |
Jeżeli podstawimy x = |
| , to mamy: |
| | 3 | |
| | α | | α | |
cosα = 4cos3 |
| − 3 cos |
| , |
| | 3 | | 3 | |
czyli
| | α | | α | | 44√13 | |
4cos3 |
| − 3 cos |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 169 | |
| | α | | α | |
4cos3 |
| − 3 cos |
| = −44·1√13, |
| | 3 | | 3 | |
ale − obawiam się − rozwiązanie tego równania jest równie trudne co równania, które
rozwiązujesz.
4 lut 13:55
ledzeppelin23: Wielkie dzięki za sam pomysł ,ale rzeczywiście strasznie trudne równanie , no ale cóż muszę
pokombinować i rozwiązać , jeszcze raz dzięki.
4 lut 13:58