4 lut 12:59
J:
= + ∞ [ reguła H ]
4 lut 13:04
matematyka: a można dokładniej, bardzo proszę
4 lut 13:07
ledzeppelin23: Pochodna licznika , przez pochodna mianownika.
4 lut 13:08
J:
| | cos3x + x(−3sin3x) | | 1 − 0 | | 1 | |
= lim |
| = [ |
| ] = |
| ...  sorry ... |
| | 12cos12x | | 12 | | 12 | |
4 lut 13:11
matematyka: no i co dalej, można prosić o dokładne rozwiązanie całego przykładu?
4 lut 13:13
matematyka: a dobra wielkie dzięki
4 lut 13:13
Bogdan:
albo bez reguły H:
| | sinax | |
bo limx→0 |
| = 1 i cos0 = 1 |
| | ax | |
4 lut 13:18
J:
| | 0*1 | |
@Bogdan ... a co z licznikiem...? [ |
| ] .... |
| | 0 | |
4 lut 13:21
J:
..wycofuję pytanie...

... teraz zauważyłem...
4 lut 13:26
Bogdan:
Obliczamy granicę przy x→0, a nie wartość funkcji w punkcie 0
| | cos3x | | 1 | |
jeśli x→0, to cos3x → 1 i |
| → |
| |
| | 12 | | 12 | |
4 lut 13:27
J:
4 lut 13:28