kirki: Może ktoś powiedzieć czy dobrze ? Pochodna
Hej , Cała pochodna wygląda tak (e3x sin(3x +1))'
Zrobiłam to w ten sposób :
z=sin(3x + 1) = sin3x + sin
z'=3cos3x + cos
(e3x sin(3x +1))'=(e3x)' * z + e3x * z' = 3e3xsin3x + sin + e3x3cos3x + cos
I wydaje mi się że jest to źle .
4 lut 12:41
J:
f'(x) = 3e3x*sin(3x+1) + e3x*cos(3x+1)*3
4 lut 12:48
kirki: Czyli niepotrzebnie wymnażałam tak ?
4 lut 12:52
J:
...teraz widzę masakrę !
...z = sin(3x+1) = sin3x + sin ... czy zdajesz sobie sprawę co to za bzdury napisałaś/eś ... ?
4 lut 12:54
kirki: No teraz zauważyłem , matko boska .
4 lut 12:54
J:
.. tylko nie napisz przypadkiem sin(3x+1) = sin3x + sin1 ... !
4 lut 13:06