Oblicz prędkość pociągu.
Igor: (ODPOWIEDŹ TO 50 km/h) Pociąg jadący z punktu A do punktu B ze stałą prędkością został
zatrzymany na 16 minut przed semaforem odległym od B o 80 km. Po ruszeniu spod semafora pociąg
zwiększył swoją prędkość o 10 km/h. Przy jakiej wartości prędkości początkowej pociąg
przybędzie do stacji B zgodnie z planowanym czasem?
4 lut 11:28
4 lut 11:31
Igor: Czy to jest na pewno dobrze?
4 lut 11:47
Qulka: jeszcze + 16 min po lewej stronie czyli 16/60 bo liczymy w godzinach
4 lut 12:59
Igor: Dalej nie wychodzi
4 lut 15:17
pigor: ... , no to nie wypada ...

nie pomóc, a więc
niech AB=s, to warunki zadania opisuje równanie :
t1+16min.+ t2 = t, czyli
s−80v +
1660 +
80v+10=
sv ⇒
⇒ −
80v +
415 +
80v+10=0 ⇒ −
20v+
115+
20v+ 10=0 ⇒
⇒ −20*15(v+10) + v(v+10) + 20*15v = 0 ⇔ v(v+10)= 20*15*10 ⇔
⇔ v(v+10)= 50*60 ⇔
v(v+10)=
50(50+10) ⇒
v=50 [km/h] . ...
4 lut 15:44
4 lut 15:49
Qulka: i nawet masz rozpisane

pigor: dzięki
4 lut 15:50
Igor: Dziękuję!
4 lut 16:21
Eve: Qulka pomocy
4 lut 23:42