całki przez podstawienie
kora:
∫tgx
3dx
Proszę o pomoc!
4 lut 11:26
J:
a) t = 3x , 3xdx = dt
4 lut 11:27
bezendu:
Nawet zapisać porządnie nie potrafisz...
4 lut 11:30
J:
.. przepraszam...
a) 3x = t 3xln3dx = dt ...
4 lut 11:33
kora: Dziękuję
4 lut 11:35
bezendu:
Moja uwaga była do @kora
4 lut 11:40
J:
..tak myślałem ...
4 lut 11:41
kora: Akurat Twoje uwagi dotyczące zapisu − opisu zadania − mam w głębokim poważaniu, ale dzięki,
dzięki za SPAM następnym razem postaram się być bardziej skrupulatna

@bezendu
4 lut 12:05
J:
czy druga całka nie jest: ∫tg3xdx .... albo: ∫(tgx)3dx ...?
4 lut 12:11
kora: Przepraszam,
tak masz rację ∫tg
3xdx
| | sin | |
co tutaj wykorzystać? |
| ? |
| | cos | |
4 lut 12:16
bezendu:
Miałem zrobić, ale jednak zrezygnuję z pomocy.
4 lut 12:20
Saris: tak + jedynka trygonometryczna.
4 lut 12:20
J:
| | dt | | t3 | |
nie ... podstawienie: t = tgx , |
| = dx .... = ∫ |
| dt .. |
| | 1 + t2 | | 1 + t2 | |
4 lut 12:22
kora: Dziękuję bardzo
4 lut 12:29