hej potrzebuje rozwiązań takich zadań ;) :
kola5: hej potrzebuje rozwiązań takich zadań

:
1. Znaleźć rzut punktu A(2,−1,3) na prostą l :{5x−3y−21=0 , 2y−5z+24=0 ( równanie krawędziowe)
2.rozwiąż równanie z
2+3z+3−i=0
3.Oblicz lim przy x→0 ( 1/2x
2− 1/2xtgx)
4. Zbadaj zbieżność szeregu ∑ do
∞ przy n=2 ( (n+1)/(n−1))
(n(n−1))
z góry dziękuje za odpowiedź
4 lut 10:46
daras: hej potrzebuję kilku stówek do wieczora
z góry dziękuję za pozyczkę
4 lut 11:12
bezendu:
Ale to podstawowe zadania z tych działów, sam/a spróbuj zrobić a nie na gotowca czekasz.
4 lut 11:14
kola5: mi chodzi tylko o poprawne odpowiedzi bo nie jestem pewna czy dobrze je robie.
4 lut 11:15
bezendu:
Ale Ty nie podałaś żadnych odpowiedzi żeby sprawdzić wyniki ?
4 lut 11:19
kola5: no nie podałam bo liczyłam że wy mi je podacie a ja sprawdze czy dobrze licze ... ale jeśli to
problem to przepraszam że zaśmiecam forum.
4 lut 11:21
Qulka: to Ty podaj i my sprawdzimy czy dobrze liczysz
4 lut 11:23
bezendu:
2. z=−2−i
z=−1+i
4 lut 11:23
kola5: raczej źle licze bo na egzaminie własnie te zadania nie zostały mi zaliczone dlatego
zamierzałam je sama ogarnąć tylko potrzebuje do tego dobrego wyniku. Ja nie chce od was
całego toku zadania tylko odpowiedzi bo chce do tego sama dojść jakoś.
4 lut 11:26
bezendu:
Podałem Ci już rozwiązanie drugiego.
4 lut 11:28
kola5: ok dziękuje Ci. to teraz ide patrzeć do swoich notatek gdzie poposułam zadanie
4 lut 11:29
Qulka: kola5: napisz jak liczysz to skorygujemy Twoje błędy
4 lut 11:29
kola5: Qulka ja mam tak że musze sama do czegoś dojść żeby zrozumieć i zapamiętac

ale dzięki za chęci . np w zespolonych próbowałam liczyć z Δ ale wiem że to jest na pewno źle
i teraz próbuje normalnie rozpisywc liczbę z na x+iy. w zadaniu z szeregiem próbowałam liczyć
z reguły cauchy'ego i potem przechodziłam na wzór na liczbe e ale wtedy wychodził mi szereg
=1

. a granice próbowałam z l,hospitala liczyć
4 lut 11:35
AS: Z moich obliczeń wynika (zad 1) że szukany
rzut to P(1,−2,7)
4 lut 13:19
kola5: dziękuje AS.
4 lut 13:29
AS: Potrzebne rozwiązanie?
4 lut 14:41
kola5: Jeśli możesz to byłabym wdzięczna
4 lut 15:53
AS:
Przyjmuję z = 2*t , t ∊ R
Wtedy układ równań przyjmuje postać
5*x − 3*y = 21 , 2*y − 10*t = −24
Po rozwiązaniu mam
x = 3*t − 5 , y = 5*t − 12 , z = 2*t
Szukam prostej prostopadłej do danej i przez punkt A
x = 2 + a*t1 , y = −1 +b*t1 , z = 3 + c*t1
Z warunku prostopadłości
3*a + 5*b + 2*c = 0 [1]
Dobieram a,b,c tak,by równanie [1] było spełnione
Dobrałem: a = 1 , b = 1 , c = −4
Wtedy równanie szukanej prostopadłej
x = 2 + 1*t1 , y = −1 + 1*t1 , z = 3 − 4*t1
Porównuję x i y
3*t − 5 = 2 + t1 , 5*t − 12 = −1 + t1
Rozwiązaniem tego układu są liczby
t = 2 , t1 = −1
Współrzędne szukanego rzutu
x = 2 + t1 = 1 , y = −1 +1*(−1) = −2 , z = 3 − 4*(−1) = 7 , P(1,−2,7)
4 lut 16:27
daras: no i w końcu po 4 godzinach wyjasniło się o co chodzi
4 lut 16:31
daras: a mi ciągle brakuje paru stówek, pomóżcie
4 lut 16:31
kola5: kurcze przepraszam was ale serio sama staram sie robić te zadania . Gdyby chodziło mi o
gotowce na egzamin to bym mówiła wprost a mi te zadania są potrzebne po prostu bo chce
wiedzieć jak je robić gdyby coś takiego znowu mi sie trafiło. to że jednego zadania nie mogłam
ruszyć a AS napisał/ła mi jak je zrobić nie oznacza że nie próbowałam sama go zrobić ...
4 lut 18:15
kola5: a tak wgl to dziękuje Ci bardzo AS.
4 lut 18:17