Ciąg geometryczny. Iloraz q należy do...?
Edek: Dany jest ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie a1=2√2 i sumie wszystkich wyrazów S=3√2. Do
jakiego przedziału należy iloraz q tego ciągu?
Poprawna odpowiedź to (1/4;5/12>. Proszę o pomoc. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, także
proszę o ewentualne komentarze w kolejnych etapach zadania.
4 lut 01:10
Janek191:
Jeżeli jest to ciąg geometryczny nieskończony, to
a
1 = 2
√2
S = 3
√2
2 = 3*( 1 − q) = 3 − 3q
3q = 1
4 lut 05:47
Edek: Dzięki bardzo.
4 lut 19:37