zadanka z prawdopodobieństwa
daga: niezależność zdarzeń. pilne proszę też o wyjaśnienie
Unices: 1.Dane są trzy zdarzenia A, B, C parami niezależne i takie, dla których P(A∩B∩C)=0
oraz
2P(A)=3P(B)=3P(C). Oblicz: a)największą wartość jaką może przyjmować prawdopodobieństwo sumy
zdarzeń A,B,C. b) prawdopodobieństwo zdarzenia A, dla którego prawdopodobieństwo sumy zdarzeń
A,B,C. przyjmuje największą wartość.
2. Ściany pewnego
czworościanu foremnego pomalowano w następujący sposób jedną na niebiesko, drugą na żółto,
trzecią na czerwono, a czwartą w pasy w trzech powyżej wymienionych kolorach . Rzucamy
czworoscianem i patrzymy na ściankę na którą upadl. Oznaczamy zdarzenia : A−na ściance na
którą upadł jest kolor niebieski B−na ściance na którą upadł jest żółty C−na ściance na którą
upadł jest czerwony. Zbadaj niezależność par zdarzeń A i B , B i C , A i C .Czy zdarzenia A B
C są niezależne?
4 lut 00:42