Rozwiąż równania
Jaruś: Rozwiąż równania:
| x+1 | | 2 | | 2x+1 | |
| + |
| = |
| |
| x2+2x−3 | | x2−1 | | 2x2−2x | |
Wyliczyłem deltę z pierwszego mianownika i miejsca zerowe to x1= −3, x2=1
Z trzeciego mianownika: x1= 0, x2=2
I teraz chcę rozwiązać:
| | 2x+1 | |
U{x+1}{(x+3)(x−1) + U{2}{(x−1)(x+1)= |
| − i tutaj moje pytanie co mam zrobić z 2x |
| | 2x(x−1) | |
przed nawiasem w trzecim mianowniku, bo chcę sprowadzić wszystko do wspólnego mianownika i nie
wiem co mam zrobić z tym 2x.
Na początku myślałem, aby dzięki trzeciej delcie zrobić nawiasy w trzecim mianowniku. Tylko, że
(x−0)(x−2) nie jest równe 2x
2−2x. Czekam na sugestie.
Pozdrawiam
3 lut 23:50
Qulka: z trzeciego jest 0 i 1 bo masz 2x(x−1)
3 lut 23:51
Qulka:
| x+1 | | 2 | | 2x+1 | |
| + |
| = |
| |
| (x+3)(x−1) | | (x−1)(x+1) | | 2x(x−1) | |
mnożysz obustronnie przez każdy różny nawias
| x+1 | | 2 | | 2x+1 | |
| + |
| = |
| /•(x+3)(x−1)(x+1)2x |
| (x+3)(x−1) | | (x−1)(x+1) | | 2x(x−1) | |
2x(x+1)(x+1) + 2•2x(x+3) = (2x+1)(x+3)(x+1)
3 lut 23:55
Jaruś: | x+1 | | 2 | | 2x+1 | |
| + |
| = |
| |
| (x+3)(x−1) | | (x−1)(x+1) | | 2x(x−1) | |
3 lut 23:56
Qulka: 2 x
3 Ci się skróci więc potem delta
3 lut 23:58
Jaruś: A nie da się wspolnych mianiowników zrobić przenieść ze zmieniony zmiankiem 2x+1 i liczyć
normalnie?
4 lut 00:00
Jaruś: Twój sposób też spoko, dzięki

Sorry, że tak długo, musiałem przetworzyć
4 lut 00:06
Qulka: to jest właśnie wspólny mianownik tylko wygodniej bo bez mianownika
4 lut 00:07
Jaruś: Naturalnie

Tylko moje myślenie było zbyt schematyczne i chciałem wg wiedzy dydaktycznej
zdobytej podczas zajęć, a tam sprowadzaliśmy wszystkie wyrazy do jednego ogromnego mianownika,
który zostawał, a z licznika wyliczaliśmy tylko deltę ostatecznie

wyrażenie przed deltą wyszło Ci −x
2 −2x−3?
4 lut 00:19
Jaruś: już sobie poradziłem, to wyrażenie miało być −x2+4x−3 , z miejsc zerowych wyszło 3 i 1, 1 nie
należy do dziedziny więc x={3}. Tak?
4 lut 00:29
Qulka: sprawdź wstawiając do pierwszego ułamka
sprowadzanie do dużego mianownika będzie niezbędne przy nierównościach..przy równaniach można
sobie uprościć życie
4 lut 00:51